VCA

Warmtepomp en Zonnepanelen Margraten

Soort Bouw: Renovatie

Opdrachtgever: Particulier

Diensten:

Warmtepomp: Daikin Altherma 3 LT

Zonnepanelen: Phono Solar 365Wp

Omvormersysteem: SolarEdge

In Termaar te Margraten werden wij in eerste instantie gevraagd om de mogelijkheden te bekijken van het vervangen/uitbreiden van een bestaande PV installatie. Het gesprek werd al snel breder voorgezet waarbij gekeken werd naar de mogelijkheden om de jaren ’50 woning van het gas af te halen.

Hoewel de begane grond voorzien is van vloerverwarming werd de woning grotendeels verwarmd met een houtkachel, daarnaast was er nog een gasverbruik van +- 700m3 per jaar.

De bestaande 14 panelen lagen aan de voorkant van de woning, de plek waar de meeste opbrengst te verwachten valt. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om deze panelen te verplaatsen naar het dak aan de achterzijde en 14 nieuwe panelen te plaatsen aan de voorzijde van de woning. Hiermee wordt jaarlijks bijna 8.000kWh opgewekt om het stroomverbruik van de woning samen met de nieuwe all-electric warmtepomp te dekken. De oude panelen zijn tevens mee geschakeld onder het nieuwe SolarEdge omvormersysteem zodat de opbrengst wordt gemaximaliseerd en de monitoring op paneel niveau kan plaatsvinden.

Met deze installatie is de woning op moment energieneutraal en heeft deze geen last van de onzekere situatie op de energiemarkt.