VCA

Warmtepomp, Zonnepanelen en Airco Heerlen

Soort Bouw: Renovatie

Opdrachtgever: Particulier

Warmtepomp lucht-water: Daikin HHT

Warmtepomp lucht-lucht: Daikin Perfera

Zonnepanelen: Phono Solar 370-380Wp

Omvormersysteem: SolarEdge

Deze jaren ’30 woning aan de Molenberglaan in Heerlen kampte met enorm hoge energielasten, een jaarlijks gasverbruik van 4.800m3 en qua stroom 6.400kWh per jaar.

De eigenaar wilt naast het verlagen van de maandlasten ook het goede voorbeeld geven in de energietransitie en de woning volledig verduurzamen. Na het isoleren van de spouw en het toepassen van dakisolatie was de volgende stap om het gasverbruik in de woning naar nul te brengen.

Met een hoog-temperatuur warmtepomp, aangesloten op de bestaande radiatoren, i.c.m. verschillende lucht-lucht unit’s (airco) kan de gehele woning naar comfort-wens verwarmd worden zonder gebruik van gas. Om de woning zo zelfvoorzienend mogelijk te krijgen en het stijgende stroomverbruik te compenseren zijn er 42 zonnepanelen geplaatst, verdeeld over de beschikbare dakvlakken.

In de toekomst zal deze gasloze woning jaarlijks naar verwachting 14.000 tot 16.000kWh stroom verbruiken waarvan er zelf ruim 12.000kWh per jaar wordt opgewekt. Met de huidige stroomprijzen geeft dit een nieuwe maandlast van slechts €60 tot €120,- voor de gehele woning.